CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

3.11.07

Κένταυροι: Αλήθεια ή πραγματικότητα;

- Αγαπητοί τηλεθεατές/τριες σας καλωσορίζουμε στην πρώτη εκπομπή λόγου και τέχνης του πειραματικού δίαυλου “Τηλεμπούφος”. Και λέω πειραματικού, όχι γιατί αποτελεί μέρος του διαδικτυακού, αντί του τηλεοπτικού παγκόσμιου χωριού βέβαια, αλλά επειδή θέτει εμπρός του το μέγα δίλημμα: αν πάρουμε ως δεδομένη την παρούσα κατάσταση ως μεταμοντέρνα, μπορούμε να μιλήσουμε διυποκειμενικά πλην όμως και να κλονίσουμε βεβαιότητες, αποδομώντας ταυτόχρονα τη δική μας ταυτότητα και την αλήθεια των άλλων; Το ζήτημα είναι ακανθώδες και δε θα επεκταθούμε σήμερα, ελλείψει χρόνου αλλά και υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς οι δέκτες/τριες που θα μας επέτρεπαν τηλεματική επικοινωνία με το πνεύμα του Ζακ Ντεριντά, δεν είναι ακόμη επαρκείς προς αναμετάδοση. Αντ' αυτού, αλλά ταγμένοι/ες πάντα στην υπόθεση της διαφώτισης των μαζών, μπας και αποφασίσουν ποτέ να αφυπνιστούν όπως εμείς θα θέλαμε, καλέσαμε σήμερα τη διακεκριμένη δόκτορα Tove Skutnabb – Kangas, καθηγήτρια Παλαιοντομυθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, ούτως ώστε να μας διαφωτίσει για ένα απλούστερο ζήτημα, το οποίο όμως προκάλεσε ικανή συζήτηση στο χώρο των ανθρωπιστικών, πλήν όμως και άλλων, επιστημών. Καλησπέρα δόκτωρ Kangas, ή μήπως να σας αποκαλώ Tove;
- Αγκαπιτέ πίλε Άμμος, εσείς μπορείτε να με πωνάζετε όπως τέλετε, ακόμη και Σβεν.
- Έχει καλώς, πιστεύω ότι η ελευθερία που μου προσφέρετε θα δώσει στην τηλεοπτική μας συζήτηση μία ποιότητα αντίστοιχη της προφορικής μας επικοινωνίας. Πείτε μου λοιπόν Tove, γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τους Κεντάυρους;
- Πίλε μου Άμμος, η αλήτεια ήταν ότι ήτελα να γκράψω ένα ακόμη άρτρο, γκια να μπορέσω να γκίνο, πως το λέτε εντώ... τακτική κατηγκήτρια. Συνάντήσα όμως μια πραγκματική οινοποσία σιωπής, και όπειλα να μιλήσω γκια απτήν.
- Εννοείτε συνομωσία σιωπής;
- Μα πισικά, τι άλλο; Οι έρεμπνές μου σε μουζειακά αρκία, σχετικά με τις προϊστορικές λιμπελούλες, με έπεραν κατά τύκη μπροστά σε ένα έμπρημα του Πανεπιστημίου του Τεννεσή [αγαπητοί τηλεθεατές/τριες, εδώ πιέζετε υποχρεωτικά το σύνδεσμο, ώστε να οδηγηθείτε προσωρινά σε νέο ιστότοπο και αμέσως μετά να επανέλθετε, πιέζοντας στο φυλλομετρητή σας το βέλος που δείχνει αριστερά] γκια το οποίο ντεν μπορούσα να μη μιλήσω.
- Και ποιο ήταν αυτό, αγαπητή Tove;
- Ο σκελετός ενός Κεντάμπρου!


- Πείτε μας Tove, πώς σας αντιμετώπισε η επιστημονική κοινότητα;
- Στην αρκή με επιπύλαξη και μετά με γκέλιο.
- Καταλαβαίνω αγαπητή Tove, και εγώ τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζω.
- Ακ, είναι ο ντρόμος που παίρνουν όλοι οι πρωτοπόροι πίλε μου! Στη συνέκια αναζήτησα, όσο ντίσκολο κι αν μου ήταν στην αρκή, πηγκές που να ντείκνουν την ιστορική παρουσία αυτών των ζώων... να με συγκωρείτε, απτού του υμπριντιακού είντους.
- Και τι ανακαλύψατε;
- Παίνεται πως οι Κένταμπροι κακώς ανήκαν ως τώρα στο πεντίο των κλασικών σπουντών και της μυτολογίας.
- Εννοείτε πως υπήρξαν στη πραγματικότητα;
- Μα πισικά πίλε Άμμος, κάνετε σαν να μην έκουμε ξανασυζητήσει!
- Αγαπητή Tove, μη δυσανασχετείτε, προσπαθώ να πάρω τη θέση του μέσου, σπάνιου, φιλομαθούς τηλεθεατή.
- Έκετε ντίκιο, ντεν πρέπει να σκέπτομαι όπως Σουηντία, εντώ ο κόσμος είναι αστοικείωτος. Μελετώντας λοιπόν τις ιστορικές πηγκές κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι Κένταμπροι έζησαν από τα προϊστορικά κρόνια ως τον ντέκατο έμπντομο αιώνα στη Μπόρειο Αμερική.
- Και που στηρίζετε αυτό το συμπέρασμα;
- Στην έλλειψη μπιμπλιογκραφίας και στην ελεπτερία που μου ντίνει απτό το γκεγκονός.
- Θα με συγχωρήσετε για την αφέλειά μου, ήταν προφανές. Θα τολμήσω όμως να κάνω μια ερώτηση, με το θάρρος που μου δίνει η μακρόχρονη φιλία μας. Εφόσον οι Κένταυροι πράγματι υπήρξαν, γιατί δε τους συναντούμε σήμερα;
- Άλλη μια οινοποσία σιωπής, πίλε Άμμος! Οι Κένταμπροι είχαν ως μόνη τροπή τους μπίσονες, που κυνήγκησαν και εξαπάνισαν οι πρώτοι Αμερικάνοι άποικοι. Τα παιντία των Αμερικάνων ματαίνουν για τη γκενοκτονία των Ιντιάνων, επειντή ντεν επιτρέπεται να μάτουν γκια την ακόμη μεγκαλύτερη γκενοκτονία των Κεντάμπρων! Πρώτα έκοψαν το παΐ σε απτούς που ήταν περισσότεροι και μετά έκοψαν το λαιμό σε απτούς που ήταν λιγκότεροι.
- Ποιοι εννοείτε πως ήταν λιγότεροι;
- Οι Ιντιάνοι πισικά!
- Είναι σχεδόν αυτονόητο, έχετε δίκιο. Σας ευχαριστώ πολύ αγαπητή Tove, ελπίζω να μείνετε μαζί μας για τις απορίες που θα εκφράσουν οι τηλεθεατές.
- Με μεγκάλη μου καρά, πίλε Άμμε. Ελπίζω μόνο να μη με ρωτάνε μπλακείες, γιατί εκνεμπρίζομαι έπκολα.
- Θα σας πω ψέματα και δεν μου το επιτρέπει η ανατροφή μου. Ναι, κοντρόλ, έχουμε την πρώτη γραμμή;

18 comments:

Καιτη Καρρα said...

Προτού περάσουμε στην πρώτη γραμμουλίτσα, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την αποκλειστική συνέντευξη από την Σβέν, συνάδελφε Άμμος.

Κεσκεσεπούρ;, αγαπητοί τηλεθεατές;
Σεπουρκουά, έχω να απαντήσω.

Πάμε σε γραμμούλα, ΑΝΤΙΓΟΝΝΗ ΠΑΛΛΙ ΓΛΛΥΚΟΚΟΙΤΑΣ ΤΟΝ ΛΛΙΝΟ ΤΟΝ ΗΧΟΛΛΗΠΤΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΑΦΗΡΗΜΕΝΝΝΗ;;;

Ναι, σας ακούμε..
Η Δόκτωρ Σβεν είναι στο πλατώ και περιμένει τις ερωτήσεις σας

Ινδιάννα said...

Αγαπητέ κ. Άμμε θα ήθελα να ρωτήσω την έγκριτη επιστήμονα αν υπήρχε συγχρωτισμός Κενταύρων και Ινδιάνων και ειδικά στον τρόπο αναπαραγωγης τους- διότι απ' όσο μπορώ να θυμηθώ τα παιδικα μου χρόνια στο Βόρνεο και πριν μετακομίσω για ασκητισμό στην έρημο, οι Κένταυροι δεν είχαν θηλυκά και το όνομα της μητέρας μου ήταν "Κόκκινη Αχόρταγη Φοράδα" και της θείας μου "Αλόγα Κρεβατογεμίστρα". Ευχαριστώ.

αμμος said...

Αγσπητή Καίτη, μη μαλώνετε την Αντιγόνη, της ανέθεσα την απομαγνηοτφώνηση τς εκπομπής και για αυτό ήτο αφηρημένη. Αγαπητή Τόβε, τι πιστεύετε πάνω στο ζήτημα που έθεσε ο φίλτατος Σαμμάνος;

Anonymous said...

Εξαίρετική ερώτηση αγκαπητέ τιλετεατή! Παρόλο που ντεν έκουμε αρκεολογκικά εμπρήματα που να υποστηρίζουν μια τέτοια τέση, συνάντελποι παλιοντογκλωσολόγκοι έχουν προτείνει ότι ονόματα όπως της μητέρας και τείας σας καταντεικνύουν ως πολύ ισκυρή απτήν την πιτανότητα. Όπως και σε τόσα άλλα επιστημονικά πεντία, το ζήτημα παραμένει εκκρεμές γκια περαιτέρω έρεμπνα... Σας επκαριστώ πολύ γκια την ερώτηση, ελπίζω ειλικρινά και οι επόμενες να κινητούν σε παρόμοιο επίπεντο.

Sousou Delatroba said...

Αγαπητή Δόκτωρα Σκούτναμπ-Κάγκας,

Η σκέσις σας με το Πανεπιστήμιο του Τενεσί μου δημιουργεί αναποφεύκτως το εξής ερώτημα: μήπως κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας συναναστρεφόσαστε με τον Δρ.Τζάκ Ντάνιελς; Ευχαριστώ πολύ.

Τρούλι γιορς,
Σουσού Δελατρόμπα
Υπουργός Φλαντζοκυβερνήσεως

Pastaflora said...

Αναχωρώ εσπευσμένα για την Ουψάλα!

Σούλα Γουόρχολ said...

Κύριε Άμμε,
έχω να καταγγείλω ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας ακόμα μεγάλης συνωμοσίας με στόχο την περιθωριοποίηση της συμπαθούς τάξης των Κενταύρων. Πάω να συσκευθώ με τον κύριο Βαβαουνάκη για να υποβάλλουμε τις σχετικές μηνύσεις.

Anonymous said...

Ναι, γειά σας, ονομάζομαι Δρ.Τίτος Τσιπίκος και είμαι αρχαιολόγος-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θα ήθελα να υποβάλω μια ερώτηση στην καλεσμένη σας:

Δρ. Σκούτναμπ-Κάγκας, αν προβώ σε ανασκαφές στον ποταμό Εύηνο μπαζώνοντας το ρέμα λέτε να βρω απολιθωμένες πατημασιές ή το κέρατο ή και ολόκληρο τον σκελετό του κενταύρου Νέσσου;

Ευχαριστώ πολύ.
Θα με γλιτώσετε από πολύ κόπο,
Τίτος

Anonymous said...

Κυρία Υπουργκε, κατ' αρκήν τέλω να ντηλώσω πόσο με τιμά το εντιαφέρον σας, στη Σουηντία ντεν έκει ασκολητεί μαζί μου ούτε καν εσκιμώος κοινοτάρκης. Κατά ντέφτερον πομπαμαι ότι ντεν κσέρω το συγκεκριμένο ντόκτορα, τον ακούω όμως συκνά από ένα πίλο μου που τον απέλυσαν πρόσπατα από το Πανεπιστήμιο όπου ντούλευε.

Τα μάτω λεπτομέρειες και τα σας στείλω μέηλ
Τόβε

Anonymous said...

Αγκαπητή Πασταφλόρα, τα σας περιμένω με καρά και ανυπομονησία. Έκετε κάπου να μείνετε; Τα ήμουν πολύ επτυκής να σας προσπέρω τις ντιεφτύνσεις από όλα τα γκιούτ κόστελ της Ουψάλα, με τόσους πίλους που έρκονται να με επισκεπτούν αποφάσισα να οργανωτώ καλύτερα ως οικοντεσπότης.

αμμος said...

Αγαπητή Σούλα, φοβάμαι πως δεν καταλάβατε το σκεπτικό της συγκεκριμένης εκπομπής και προτείνετε ακρότητες. Με όλο το θάρρος που μας δίνει η συνεργασία μας, οφείλω να σας επισημάνω, ότι η εκπομπή αυτή σκοπό έχει να διαχωρίσει την ήρα από το στάρι, ήτοι την αυθεντική πλην καινοτόμο επιστήμη, από την άθλια μάζα της αφελούς παραεπιστήμης. Συνεπώς και όπως το έθεσε ο Kuhn στη "Δομή των επιστημονικών επαναστάσεων", δε χρειάζεται καμία καταγγελία, αν έχουμε δίκιο, είναι ιστορικά αναγκαίο να νικήσουμε. Παρά την αμάθειά σας για ζητήματα επιστημολογίας, σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον πάντως.

Anonymous said...

Μωρή σακαπιόρα "Τίτο", μη μου κάνεις ότι ντε με κσέρεις με πσεμπτόνυμα και μαλακίες, εσύ ντεν είσαι; Να πας να πεις στο γκόμενό σου τον Κάινρικ, ότι όσο και να με πολεμάτε, εγκώ τα σας πάω όλους και τα γκίνω κατηγήτρια στο Κάρμπαρντ, ακούτε; Ντεν ντρέπεστε λίγκο να με ειρωνέμπεστε, μετά από τόσα κρόνια ντουλειάς!

αμμος said...

Αγαπητή Τόβε, παραφέρεστε, σας επαναφέρω στην τάξη! Σας είχα εξηγήσει ότι σε αυτήν την εκομπή θα διατηρήσουμε το επίπεδο υηλό πάση θυσία!

Anonymous said...

Έκετε ντίκιο πίλε άμμος, αλλά ντεν κσέρετε τι πόλεμο έκω δεκτεί από απτή τη σκρόπα!

αμμος said...

Με αναγκάζετε να σας κλείσω το μικρόφωνο, αγαπητή Τόβε. Αγαπητή Αντιγόνη θα είχατε την καλωσύνη να φέρετε το κοκτέιλ αντιψυχωτικών; Ναι ναι, αυτό δίπλα από τα άδεια μπουκάλια του Captain Morgan. Πιείτε αγαπητή Τόβε, θα σας κάνει καλό.

Καιτη Καρρα said...

ΛΛΛΙΝΝΟ, ΒΑΛΕ ΚΑΝΑ ΜΠΙΠ ΣΤΗΝ ΑΛΛΛΛΗ ΟΤΑΝ ΜΠΙΝΕΛΛΛΙΚΩΝΝΝΕΙ ΚΑΙ ΤΣΑΚΩ ΚΑΝΑ ΛΕΞΟΤΑΝΝΝΙΛ. ΧΑΛΛΙ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΗΣ ΧΑΛΛΙ..

Anonymous said...

Ακ! Πίλε άμμος, νιώτω ήντη άλλος άντρωπος! Τι λέγκαμε, ντυσκολέμπομαι να τυμητώ.

αμμος said...

Αγαπητή Καίτη, όλα είναι υπό έλεγχο, μην ανησυχείτε! Θα ήθελα πάντως να δηλώσω και με αυτήν την ευκαιρία, πόσο καλό είναι το κλίμα συνεργασίας στο κανάλι μας. Είδατε, με το πρώτο μικροπρόβλημα έσπευσε η αξιότιμη συνάδελφος να προσφέρει τις υπηρεσίες της.